Liturgie als bricolage

Sinds het optreden van the Kyteman Orchestra op PinkPop, dat ik overigens gewoon op tv zag, zit hun nieuwe cd eigenlijk onophoudelijk in de cd-speler.
Ik weet ook niet wat ik er nou zo verschrikkelijk mooi aan vind, maar vanaf de dreigende trompet uit het intro tot aan de rust van the ballad heeft de muziek me te pakken. Ondertussen gaat het van hiphop naar funk, via een herinnering aan Pink Floyd tot Balkan folklore. De muziek waaiert zo uiteen in heel verschillende stijlen, maar vormt toch een eenheid – waarschijnlijk door de strakke hand van de dirigent Colin Benders (Kyteman zelf). Hij weet wat hij met deze muziek wil zeggen en dat is te horen.
Deze cd laat me ook horen hoe liturgie als bricolage eruit zou kunnen zien. Deze term is voor het eerst gebruikt door Marcel Barnard en hij bedoelt ermee dat hedendaagse liturgie bestaat uit het betere knip- en plakwerk. Een citaat waarin hij de liturgie vergelijkt met een gerecht:

met een aantal decibellen praise en een handjevol Liedboek, gekruid met een snufje Oosterhuis,een biologische Ionasong, en een eetlepel verstilling à la Taizé, geserveerd op een bedje van klassiek-gereformeerde en oecumenisch-protestantse hutspot, voor de fijnproevers afgemaakt met een toefje Bach.

Barnard bedoelt met dit knip- en plakwerk niets negatiefs; het is voor hem gewoon de praktijk (geworden), waarin voorganger de dienst maken met wat voorhanden is. Toch kan er wel de klank aanzitten van voor ieder wat wils: en misschien dat voorgangers ook wel eens in de verleidingkomen om de dienst zo op te zetten. Juist vanwege de grote verscheidenheid aan geloofsbelevingen die tegenwoordig binnen één gemeente gevonden kunnen worden. De één zweert bij Taizé de ander valt er bij in slaap.
De cd van The Kyteman Orchestra laat me horen hoe het moet. Inspiratie uit een onverwacht hoek. De dirigent/voorganger moet weten wat hij of zij met de liturgie tot uitdrukking wil brengen. Dan kan eigenlijk alles wel gekozen worden, als er maar iemand is die een idee heeft waarom het vandaag juist zo moet zijn
En morgen weer heel anders kan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s